Ioan Aurel Pop a fost reales rector al UBB

Scris de 

Academicianul Ioan Aurel Pop a fost reales rector al celei mai mari din universități din țară, cu peste 70% din voturile exprimate. Ioan Aurel Pop, Marcel Pop şi Gheorghe Fătăcean au fost cei trei candidaţi care s-au luptat pentru postul de rector al celei mai mari universităţi din România.

 
Ioan Aurel Pop, cel care a ocupat şi în ultimii patru ani această funcţie, a fost reales rector al Universităţii Babeş-Bolyai. Acesta a câștigat alegerile cu 851 de voturi (71,69%) din numărul total de 1187 de voturi valabil exprimate. Ceilalți candidați la funcția de rector, prof. univ. dr. Ciprian Marcel Pop și conf. univ. dr. Gheorghe Fătăcean au obținut 244 de voturi (20,55%) , respectiv, 92 de voturi (7,76%). La vot s-au prezentat 1247 de alegători, din totalul de 1559 de persoane înscrise pe listele de vot, reprezentând, 79,98 %.
 
 
În ceea ce priveşte planul managerial prezentat la depunerea candidaturii, Ioan Aurel Pop propune "o soluţie de continuitate a programului managerial, cu credinţa că este un moment în care trebuie să facem împreună noi paşi în cultivarea performanţei şi a excelenţei în comunitatea noastră universitară". Printre principiile fundamentale promovate de acesta se numără următoarele: desfăşurarea activităţii ştiinţifice fundamentale şi aplicate, prin angajarea întregii comunităţi academice în vederea dezvoltării şi consolidării cunoaşterii, susţinerea noilor generaţii de cadre didactice şi cercetători, stimularea valorilor democratice, a incluziunii sociale sau a politicilor privind şansele egale, participarea univerităţii la viaţa comunităţii şi în sfera publică, depunerea tuturor eforturilor pentru a-l determina pe fiecare membru al comunităţii academice să participe activ la construcţia unei culturi a dezvoltării personale şi morale. La dezbaterea publică între cei trei candidaţi, I.A. Pop subliniat faptul că are convingerea că "universitatea este în primul rând este o universitate de cercetare avansată și, în al doilea rând, una de educație”. În plus, acesta este de părere că rectorul unei universităţi trebuie să fie “un savant, un erudit”.
 
 
Ioan Aurel Pop este licenţiat în istorie, iar din anul 1989 este doctor în istorie. După absolvirea facultăţii, a predat cinci ani de zile ca profesor de istorie la clase de gimnaziu şi liceu, după care a devenit asistent universitar şi mai apoi lector, conferenţiar şi professor universitar. Conform CV-ului său, este autor a peste 50 de cărţi, ediţii de izvoare istorice, tratate şi manuale universitare şi a peste 300 de studii, articole, recenzii, dări de seamă sau cronici în volume separate şi reviste de specialitate şi publicaţii de cultură. În plus, a ocupat funcţiile de director al Centrului Cultural Român din New York (1994-1995), respectiv cel de director al Institutului Român de Cultura şi Cercetare Umanistică din Venetia (2003-2007). 
 
Sursa: ziuadecj.realitatea.net
Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.