Cum sa scapi de anxietate

Scris de 

Anxietatea nu este deloc plăcută. Din păcate, sfârșitul liceului și începerea facultății este momentul în care mulți dintre tineri întâlnesc simptome ale anxietății. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să faci față anxietății și să uiți de ea.

 

Renunță la produsele electronice

Eclarul acela luminos, toate graficele, gândul la teme, Facebook, Twitter, Instagram și YouTube - NU. Este prea mult pentru tine. Pune departe de tine laptopul și telefonul și oferă-i minții tale o mică pauză. De multe ori nu te poți concetra dacă stai cu ochii în ecran.

 

Ia-ți o secundă

Închide ochii și respiră adânc. Cu cât te gândești mai mult la atacurile de panică pe care vrei să le eviți, cu atât anxietatea este mai puternic simțită. Este unul dintre aceșle cercuri vicioase care sunt foarte greu de rupt. Ia-ți mintea de acolo făcând următoarele lucruri:

 

Mâzgălește

Încearcă rutina de modă veche. Ia o foaie și un pix și începe să măzgălești. Fii atent la mișcările mâinii tale. Aceasta e o modalitate bună când în mintea ta și în jurul tău e prea multă gălăgie pca să te poți concentra și e prea copleșitor pentru tine.

 

Pioritizează

Prioritizarea este cea mai utilă modalitate de a economisi timp și de a efectua toate sarcinile importante în timp util. Câteodată, efectuarea unei liste cu cele mai importante lucruri de făcut te face să realizezi cât de eliberator este să știi că ai timp pentru toate, fără să te alarmezi sau să te stresezi.

 

Plimbă-te

Nimic nu te poate doborî mai mult decât dacă stai mult timp în același loc. Ridică-te și mergi la plimbare. Chiar dacă ești în timpul cursurilor. Ia o pauză și mergi până pe hol sau la baie. Nu vei putea reține nimic dacă mintea ta e încărcată cu tot felul de gânduri.

 

Nu dormi

Rezistă! De cele mai multe ori, când apare un atac de panică, tot ceea ce crezi că ar face bine este un pui de somn. Chiar dacă odihna și detașarea sunt folositoare, somnul nu este văzut ca o modalitate bună de a face față anxietății. Pe lăngă faptul că patternul de somn poate fi stricat, cu cât anxietatea rămâne, cu atât mai mult îți vei dori să dormi.

În loc să o iei pe drumul acesta, încearcă să îți iei mintea de la orice lucru.

 

Citește o carte sau mergi la sală

Cititul te va ajuta să ieși din realitate și să pătrunzi într-o lume ireală, fantastică, în care anxietatea este uitată. Schimbarea mediului în care trăiești zilnic te ajută să scapi de anxietate. Nu ești doar distras de la a te simți doborât, ci îți și schimbă starea.

A merge la sală are beneficii multiple. Nu te gândi că vei ajunge un olimpic dintr-odată. A pune un pic de presiune pe ceea ce face, te ajută să-ți iei mintea de la rutină și te eliberează.

 

A treia parte

Câteodată ai nevoie și de un ajutor din afară. Unele școli au servicii de consiliere… folosește-le! Vorbește cu cineva despre ceea ce gândești, despre tot ce te frământă. Este greu să recunoști că ai un timp dificil, dar consilierii îți pot oferi suportul profesional de care ai nevoie. Cu cât vorbești mai mult, cu atât durerea va dispărea mai repede.

Poți primi ajutor și de la un lucru pe care îl ai mereu cu tine - telefonul. O aplicație ca Headspace poate fi folositoare când experimentezi anxietatea. Îți oferă ghidaj spre meditație, cu scopul de a-ți elibera mintea de gândurile care hrănesc starea ta.

 

Dar amintește-ți că trăirea unor simptome anxioase și anxietatea ca tulburare permanentă sunt foarte diferite. Multe dintre simptome nu pot fi depășite așa repede cum ne-am imagina noi. Simptomele sunt în strânsă legătură cu circumstanțele vieții, pe când anxietatea ca tulburare este cronică. Anxietatea va fi mereu o luptă nesfârșită. Sperăm ca sfaturile de mai sus să fie utile și să te ajute să te refocusezi pe ceea ce e cu adevarat important.

 

Sursa foto: 

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.