Sfaturi utile pentru alegerea anvelopelor

Scris de 

Anvelopele sunt singura legatura a masinii cu corosabilul si siguranta in trafic este direct influientata de calitatea lor. Din acest punct de vedere este foarte important sa stim cum sa alegem anvelope atunci cand cumparam online sau din magazine. Iata ce trebuie sa stii : 

Cauciucul trebuie sa se potriveasca cu janta

Inainte de a cauta anvelope online, trebuie sa stii care este dimensiunea corecta pentru ca acestea trebuie sa se potriveasca cu ce jante ai pe masina. Dimensiunile sunt trecute pe anvelope de forma 195/65/R15 sau in talonul masinii.  

 

Clasarea anvelopei in functie de aderenta pe carosabil ud, consum si nivel de zgomot

Anvelopele fabricate incepand cu anul 2012 sunt etichetate si clasate in functie de adeverenta pe carosabil umed, consum si nivelul de decibeli in timpul rularii. Primele 2 valori sunt clasificate de la clasa A la clasa G. Pentru clasa de consum  :

 

A (verde)= clasă de eficienţă maximă a consumului de combustibil
G (roșu)= clasă de eficienţă minimă a consumului de combustibil

 

DOT-ul sau data de fabricatie a cauciucului, sunt inscrise pe lateralul acestuia

Daca te uiti pe cauciuc, vei vedea inscris, de exemplu DOT 0515. Asta inseamna ca anvelopa este fabricata in saptamana a cincea, a anului 2015.

 

Daca un cauciuc este fabricat inainte de anul 2014, asta nu inseamna ca este vechi

Aici parerile sunt impartite. Producatorii spun ca o anvelopa care a fost depozitata corect ( ferita de ploaie, vant, soare,  zapada ) timp de 1 an de zile, are un grad de uzura echivalent cu 3 saptamani de rulaj. Din punctul meu de vedere nu este o tragedie atata timp cat beneficiez de garantie de la producator si un pret redus.  

 

Unele cauciucuri au protectie pentru janta

Unele anvelope beneficiaza de o „margine” care protejeaza janta, de eventuale zgarieturi/lovituri. Fara protectie la janta, atunci cand te apropii de bordura sa faci o parcare laterala cu spatele, sansele de a lovi janta, de a o zgaria, sunt foarte mari. Daca anvelopa are protectie la janta, aceasta din urma este mai bine protejata.

 

Brandul face diferenta

Ca si in cazul altor produse care poarta marca unui brand cunoscut, si in cazul anvelopelor gradul de satisfactie este mai mare cu cat firma este mai cunoscuta. Brandurile investesc masiv in cercetare, ofera garantie extinsa, folosesc la fabricatie un cauciuc de calitate iar asta se vede in felul in care se comporta masina in timpul rularii.

 

Sursa foto : goodyear.eu

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.