Cafeaua - intre extaz si agonie

Scris de 

E complicat să te desprinzi din lumea ta imaginară, ţesută atent de către mâini dibace, pe care aparent tu nu le cunoşti. E aproape imposibil să-ţi deschizi pleoapele, iar ca ochii tăi, încă umbriţi de visul pierdut, să înţeleagă şi să perceapă lumea exterioară. E şi mai greu de atât să te ridici din culcuş, şi să retrăieşti, ca în orice altă zi, ritualul matinal. Dar totuşi, există ceva care te determină pe tine, scumpul sau scumpa mea să te ridici, nu?

Nu, nu, nu e persoana iubită sau cursurile pe care le adori. E un lichid amărui, negru precum abisul, care îşi deschide culoarea, când îl combini cu lapte. E acel remediu împotriva oboselii, medicament pentru minte şi suflet, dar de care de prea multe ori abuzezi, invocând cine ştie ce motive, atât de lipsite de esenţă.

 

Cafeaua te înţelege, dar tu o înţelegi? Se zice că în perioada studenţiei, alcoolul e cea mai mare tentaţie. Dar, eu zâmbesc amar în spatele monitorului, şi printr-o simplă mişcare a capului, zic: „nu”. Şi ştiţi şi voi că nu e aşa. E adevărat, da, alcoolul tot este consumat, uneori excesiv, dar cafeaua, dulce băutură a zeilor, este consumată mai des decât este nevoie, pentru diverse motive: stres, sesiune, taclale, pentru gust sau pentru niciun motiv. Problema este că nimeni nu îţi spune exact în ce cantitate se poate consuma şi când apare excesul. Ei bine, o să încerc eu să tai acest fum gros de incertitudine şi să las să pătrundă un dram de lumină.

 

În primul an de facultate, am iniţiat o campanie publică de informare, numită sugestiv:  O porție de Cafféinism, care încerca să informeze publicul larg, cu precădere studenţii, la riscurile care-i vânează când consumă cafea.

 

Am avut parte de un sondaj de opinie alcătuit din 100 de participanţi. Din nefericire, nu mai ştiu care gen a primat, însă din câte îmi amintesc, cu toţii invocau sesiunea şi plăcerea ca motiv principal de băut cafea. Şi ironic, cu toţii beau mai mult decât doza recomandată. Problema este că nu am găsit un studiu complet, care să zică: ia uite, muritor de rând, trebuie să bei atâţia mililitrii de cafea. În schimb, am descoperit că trebuie ingerate 250 mg/100 ml de cafeină, pentru a apărea simptome. Iar acestea, consider că sunt destul de multe. Pentru mai multe detalii, vezi aici .

 

„De ce e cafeaua atât de malefică?” te întrebi tu, dragul meu cititor, în timp ce sorbi cu nesaţ din ea. Ei bine, trebuie să te anunţ că nu cafeaua în sine e dăunătoare, ci excesul.

 

Cafeina este o substanţă psihoactivă, care aparent „loveşte” acelaşi centru în creier, precum metamfetamina. Ok, cititor, nu te speria, nu sunt aceaşi mamă, au doar aceaşi ţintă, şi manifestări relativ asemănătoare, doar în cazul excesului.

 

Una dintre principalele consecinţe ale excesului este producerea de acid stomacal excesiv, care de cele mai multe ori duce la gastrită şi ulcer. Alte efecte sunt:

- stări prelungite de anxietate,

- panică,

- insomnie,

- ameţeli,

- dureri musculare,

- greutăţi în exprimare,

- paranoia,

- puls accelerat,

- vase sangvine dilatate,

- tensiune arterială mărită,

- iar în cazuri destul de rare, se pot produce chiar dereglări de echilibrul, pierderi temporare de memorie şi halucinaţii.

 

Înainte să arunci cana cât mai departe, şi să te scapi de fiecare dram de cafeină, trage aer adânc în piept şi linişteşte-te, căci cafeaua are şi efecte pozitive.Pentru început, ea reduce riscul de apariţie a bolilor precum:

- boala Parkinson,

- cancer colocteral,

- diabet zaharal tip 2,

- boli hepatice.

 

Totodată, activitatea psihică se îmbunătăţeşte după consumul (moderat) de cafea: capacitatea de concentrare, atenţia şi ideaţia cresc sensibil. În paralel, se îmbunătăţesc şi aucitatea perceptivă, precum şi dinamizarea funcţiilor de asociere, necesare în orice domeniu de activitate intelectuală. Ea este indicată medical şi pentru antrenamentul atletic, deoarece ameliorează crampele musculare.

 

Sevrajul este şi mai groaznic, în special dacă consumul este încetat brusc. Efectele sale sunt: oboseală marcată de somnolenţă, anxietate, depresie, greaţă şi vărsături. Ştiu că e un mod minunat de a-ţi începe ziua sau doar un mod sublim de a-ţi petrece timpul liber. Adaugă un loc zgomotos, dar cu muzică plăcută şi o câteva persoane dragi, şi ai o combinaţie perfectă. Şi mai ştiu că e liniştitor să citeşti presa sau ficţiune, savurând acest lichid.

 

Dar totuşi, vă rog eu frumos să beţi cafea cu moderaţie. Ştiu că Balzac obişnuia să bea 50 de cafele pe zi, şi că e un mod foarte bun de a învăţa pentru sesiune, dar ştiinţific s-a demonstrat că ar fi mai bine să „tragi” un pui de somn de jumătate de oră după ce ai învăţat ceva. Se „sedimentează” mai bine şi ai mai multă energie decât dacă bei cafea. 

 

Sursă foto: christianforums.com

Bianca Gângă

Content Writer la Campuscluj.ro şi mândră de asta. Blogger ocazional şi şoricel de bibliotecă. Rockoholic, coffeeholic, chocoholic, funholic şi pasăre de noapte.

Website arylequine.wordpress.com

2 comentarii

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.