Cum putem proteja mediul înconjurător când construim?

Scris de 

Sectorul construcțiilor a cunoscut în ultima perioadă o renaștere de o putere incredibilă, cu toate efectele ei positive, trebuie să le luam în cosiderarea și pe cele negative, în special pe cele ce țin de protejarea mediului înconjurător.

Potrivit Consiliului Green Buildings din Marea Britanie sectorul construcțiilor utilizează peste 400 de milioane de tone de materiale pe an, dintre care multe au un impact negativ asupra mediului. În mod similar, în Statele Unite, o serie de instrumente și resurse utilizate în mod regulat de către lucrătorii contractuali și firmele de construcții, cum ar fi produsele chimice de pe șantier și chiar motorina folosită de excavatoare și camioane, pot afecta în mod semnificativ sănătatea publică și mediul înconjurător.

De exemplu, construcțiile din S.U.A. produc aproximativ 160 milioane de tone de deșeuri, sau, altfel spus, 25% din producția de deșeuri neindustriale pe an, potrivit Agenției pentru Protecția Mediului din SUA. Având în vedere acest lucru, ar trebui să analizăm în detaliu impactul construcțiile pe care le facem și să investigăm posibilele soluții pentru protejarea mediului în care trăim.

Cladirile Verzi. Într-o clădire verde, procesele de construire respectă mediul și utilizează eficient resursele. Această practică crește și completează preocupările convenționale legate de proiectarea clădirilor care sunt economice în ceea ce privește energia, durabile și confortabile. O clădire verde este o clădire curată și durabilă, proiectată cu materiale naturale, care utilizează o cantitate mică de energie și pe cât posibil, aceasta este regenerabilă, fiind ușor de întreținut și disponibilă la un cost rezonabil.

O clădire verde este concepută pentru a reduce impactul global al mediului ambiant asupra sănătății umane și a mediului natural, prin:

• Utilizarea eficientă a energiei, apei și a altor resurse

• Protejarea sănătății ocupanților și îmbunătățirea productivității angajaților

• Reducerea deșeurilor, a poluării și a daunelor aduse mediului.

În plus, nu există o mediu curat fără o clădire curată. Pentru a alege locația potrivită, trebuie să începem întotdeauna să luăm în considerare influențele solului (situri contaminate, radioactivitatea naturală etc.) sau mediul înconjurător (drumuri zgomotoase, instalații industriale care emit emisii toxice, linii electrice de înaltă tensiune) care pot fi supărătoare. Instalarea pe traseu a unui coridor de vânt, chiar și într-un oraș mare, înseamnă că situl va beneficia de o atmosferă plăcută, bogată în oxigen; folosirea unei fose septice înseamnă independență și autonomie față de sistemul oferit de autorități.

Clădirea verde utilizează eficient resursele. Succesul său este acela de a lăsa mai puține urme asupra mediului prin utilizarea energiilor regenerabile și prin asigurarea unui randament energetic ridicat. Aceasta este o soluție echilibrată între construcție și un mediu durabil. Folosirea unei statii epurare este ideală pentru a folosi la maxim apa pe care natura ne-o ofera. Stațiile de epurare a apei curăță eficient apa menajeră, inclusiv fosforul și azotul.

Construind ecologic, nu ajutăm doar natura, dar ne ajutăm și pe noi. Soluțiile și sistemele ecologice poate costă mai mult la început, dar pe termen lung ne vor ajuta la a consuma mai puțin, și prin urmare, la facturi mai mici.

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook