5 lucruri interesante despre percepția timpului

Scris de 

Timpul este principalul instrument de a calcula viața. Percepția timpului diferă de la individ la individ și studiile realizate că în diferitele momente ale vieții timpul este perceput în mod diferit.

 

Pentru a înțelege efectul timpului asupra omului, am cules cele mai interesante fapte despre percepția timpului:

 

1. De ce zboară timpul uneori atât de repede?

Psihologul James J. Kellaris, în urma unui experiment, a reușit să demonstreze că atunci când suntem fericiți sau mulțumiți timpul trece mai ușor. Acest fapt este lesne de înțeles pentru că atunci când există armonie, creierul nu se mai limitează la fenomenul timpului precum un factor vital. Acesta este motivul pentru care uneori avem senzația că orele au zburat fără să ne dăm seama cum.

 

2. Tehnologia schimbă percepția timpului

Studiile recente demonstrează că tehnologia este o adevărata capcană pentru percepția timpului. Cu cât suntem angrenați mai mult într-o lucrare pe computer sau pur și simplu pierdem timpul pe rețelele de socializare, percepția timpului este accelerată. Orele se scurg fără încetare, iar creierul nu mai percepe timpul în mod normal.

 

3. Efectul time lapse

Efectul time lapse sau trecerea timpului cu încetinitorul este specific cinematografiei. Cu toate acestea, acest efect se regăsește și în viața reală atunci când suntem puși în fața unei situații dificile. Senzația este oferită de doza de adrenalină pe care o produce organismul în momentele de pericol. Aceasta ne ajută să ne concentrăm mai bine și astfel să putem depăși pericolul. În tot acest timp, creierul parca încetinește timpul pentru ca astfel reacțiile să fie mai rapide.

 

4. Timpul trece mai repede odată cu vârsta

Psihologii susțin că percepția timpului în tinerețe este una mai lină față de bătrânețe. Când suntem tineri descoperim în fiecare zi ceva nou și astfel creierul este continuu ocupat. La bătrânețe timpul pare să treacă mult mai repede pentru că experiențele noi nu mai sunt atât de dese.

 

5. Timpul se oprește?

Aduceți-vă aminte de când vă uitați la ceas în timpul orelor, timpul părea că s-a oprit în loc. Bineînțeles că timpul nu se oprește niciodată, dar percepția creierului era una defectă. Aceeași percepție este conferită creierului atunci când ochii se mișcă cu rapiditate de la un punct la altul. În realitate timpul se scurge la fel, totul depinde de creierul nostru cum percepe această senzație.

 

 

Sursa foto: dreamcatcher.com

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.