Ce este un sistem DVR si la ce foloseste

Scris de 

DVR (Digital Video Recorder) este o parte componenta a unui sistem de supraveghere video, un dispozitiv care inregistreaza video in format digital si il stocheaza pe un hard-disk, este practic creierul intregului sistem de supraveghere. Primele DVR-uri au fost introduse in ianuarie 1999 in timpul "Consumer Electronics Show" din Las Vegas.

 

Astazi majoritatea DVR-urilor vin echipate cu interfata grafica intuitiva si ofera posibilitatea conectarii unui mouse sau a unei telecomenzi pentru controlul principalelor functii. 

Majoritatea DVR-urile au un număr de 4/8/16/32 de intrări video şi 1-16 intrări audio. În funcție de DVR intrările video pot fi analogice, digitale(IP) sau combinate și bineînțeles trebuie să fie compatibile cu ieșirile camerelor.

 

O caracteristica foarte interesanta si in acelasi timp importanta este transmisia informatiilor pe internet. DVR-urile moderne au capacitatea de a fi conectate la un router iar porturile aferente pot fi accesate online. In acest mod, va puteti conecta la un IP de oriunde din lume si veti putea viziona transmisia dvr-ului in timp real cat si inregistrarile anterioare (tehnica este cunoscuta sub denumirea de sistem de supraveghere ip). Atat timp cat sunteti conectat la internet, imaginile pot fi accesate de pe laptop, smartphone sau tableta.

 

Compresia video este necesară în cazul prelucrării de imagini deoarece spațiul ocupat pe disc de o imagine necomprimată ar fi foarte mare, ceea ce ar face ca sistemul să fie și foarte scump și destul de ineficient dar cu ajutorul compresiei se obține un raport calitate imagine/spațiu ocupat foarte bun. Majoritatea DVR-urilor folosesc compresia H.264, MJPEG, MPEG4. Compresia H.264 care net superioară celorlalte, deoarece permite o comprimare mult mai bună comparativ cu calitatea imaginii.

 

DVR-uri pot fi impartite in 2 mari categorii :

 

1. Standalone - cele mai des intalnite si accesibile

DVR-urile standalone sunt echipamente dedicate doar acestui tip de activitate (procesarea, vizualizarea și înregistrarea imaginilor preluate de la camerele video).

 

2. De tip PC (cu placă de achiziție)

DVR-urile tip PC sunt PC-uri echipate cu o placă de achiziție a camerelor video. La acest tip de DVR procesarea imaginilor se face de către un software instalat și furnizat de producător. Dezavantajul acestor sisteme este ca depind de softul instalat, care poate fi vulnerabil si necesita cunostinte avansate pentru optimizare si intretinere.

 

Printre firmele mari producatoare de DVR-uri amintim : Hikvision (sistemele lor sunt folosite in Coreea de Sud de catre politie pentru monitorizarea traficului. Iar in Marea Britanie, clubul sportiv Chealsea le foloseste pentru monitorizarea stadionului). Un raport calitate – pret foarte bun il are si producatorul Dahua iar al 3 lea jucator important este AMVI.

 

Cat costa un DVR?

Daca esti in cautarea unui DVR ieftin, atunci trebuie sa te orientezi catre un sistem standalone cu 4 canale care incepe de la 249 lei si poate ajunge pana la 900 lei. Varfurile de gama, adica DVR-urile cu 32 canale au preturi incepand cu 1900 lei si pot ajunge pana la 6300 lei pentru un DVR Dahua.

 

Ca o concluzie, alegerea unui sistem DVR trebuie sa se faca in functie de necesitatati (spatiu, luminizitate). Este posibil ca supravegherea unei camere mici sa necesite un sistem mai ieftin, pe cand supravegherea unei institutii sa necesite cel mai scump dvr disponibil.   

 

Sursa foto : wixstatic.com

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.