E bine sa iti urmezi visele? Fa un exercitiu simplu pentru a vedea raspunsul

Scris de 

”Urmează-ți pasiunile!” - fraza-cheie dintr-un discurs standard, pe care fiecare dintre noi îl auzim atunci când absolvim studiile și suntem în căutarea identității profesionale. Cu toate că este un sfat comun, în care ne punem speranțe, Ben Horowitz (un cunoscut scriitor, om de afaceri și investitor american) ne avertizează că acest motto nu este bun de urmat. Conform acestuia, există patru mari probleme atunci când îți fundamentezi cariera pe pasiuni:

 

1. greu să stabilești ce îți place cel mai mult.

2. Sunt șanse mari ca pasiunile să se schimbe odată cu trecerea timpului. 

3. Faptul că ai o pasiune pentru o anumită zonă nu te face as în domeniu.

4. Să urmărești strict ceea ce îți face plăcere este un gest egoist.

 

Din spusele lui Horowitz, ideea că dacă faci ceea ce îți place vei avea succes poate fi privită și dintr-un alt unghi: dacă vei avea succes vei ajunge să iubești ceea ce faci. Încă din primii ani de viață, afirmăm sus și tare că vrem să fim doctori, avocați, piloți sau pompieri. Ce e de făcut când ne confruntăm cu realitatea și realizăm că visul odată îndeplinit nu ni se potrivește? Că pasiunea pusă în practică nu ne aduce satisfacția pe care o anticipam?

 

Ce urmează după acel moment zero în care ne dăm seama că ne dorim altceva? O schimbare. Avem nevoie de o reevaluare a parcursului profesional. În acest caz, ne este de folos o formulă simplă: a+b+c = job-ul potrivit. Un exercițiu simplu, care te învață să nu alergi după titluri specifice în anumite companii, ci să îți explorezi pasiunile și talentul real.

 

Iată cum să găsești necunoscutele tale a, b și c:

  • Întocmește o listă cu ceea ce îți face plăcere să faci la job. Enumeră sarcini mai mult sau mai puțin importante, fără restricții. Notează cu calm și răbdare, ca să nu scape nimic, și lasă lista să se odihnească o săptămână sau două.
  • Pune-te apoi la o cafea sau un ceai cu lista în față și identifică ce ți-ar lipsi cel mai mult dacă de mâine nu ar mai fi în rutina ta. Care e sarcina fără de care zilele la birou nu ar mai fi palpitante?
  • Stabilește ce aptitudini ies în evidență și scurtează înșiruirea lor până rămân doar trei. Cele rămase sunt ceea ce vrei să fie parte a următorului tău loc de muncă.

 

Te poți folosi de ”abc-ul” tău chiar dacă nu ai posibilitatea să îți schimbi job-ul în viitorul apropiat. Îl poți “pune la muncă” pentru a prioritiza mai bine sarcinile zilnice și pentru a alege înțelept proiectele în care să te implici. 

 

Sursa: smartdreamers.com/blog

Sursa foto: stencilrevolution.com

Raisa Iosif

Studentă a Facultății de Drept și absolventă a celei de Științe politice, nu pot funcționa fără cafea și fără a fi mereu ocupată. Sunt fană înrăită a serialelor și ador mâncarea chinezească.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.