Platforma care monitorizeaza joburile absolventilor a fost lansata de Ministerul Educatiei

Scris de 

Noutati pentru absolvenții de facultate. Se pare că 50 de universităţi de stat şi private din ţară îşi vor putea urmări studenţii după absolvire pentru a vedea câţi reuşesc să se angajeze, prin intermediul platformei joburi-absolventi.edu.ro, lansată luni de Ministerul Educaţiei.

Platforma joburi-absolventi.edu.ro lansată luni de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, oferă posibilitatea interconectării într-un spaţiu virtual a absolvenţilor, cadrelor didactice din universităţi, personalului specializat din Ministerul Educaţiei (MEN), pe de o parte, şi a companiilor interesate să ofere locuri de muncă pentru tineri absolvenţi, pe de altă parte.

 

Până acum, 50 de universităţi de stat şi private sunt conectate în prezent pe platformă, acesta fiind primul demers oficial de o asemenea amploare, susţin organizatorii. Platforma permite culegerea datelor necesare monitorizării inserţiei pe piaţa muncii, prin completarea chestionarului de către alumni, fapt ce va permite elaborarea de rapoarte cu privire la inserţia absolvenţilor, atât la nivel de universitate, cât şi la nivelul MEN. Premisa de la care această dezbatere a pornit este aceea că mulţi dintre absolvenţii cu studii superioare profesează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit.

 

Mecanism de monitorizare a nevoilor pieţei muncii

„Acest subiect nu poate fi discutat de unul singur. Atunci când vorbeşti de integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii, cred că universităţile trebuie să aibă un dialog cu cei care reprezintă piaţa muncii, cu partenerii noştri de zi cu zi [...]. Ecuaţia are mai multe necunoscute şi rolul acestui proiect, dar şi a altor discuţii, dezbateri, cercetări [...] este acela de a încerca să calibrăm atât educaţia, cât şi formarea continuă, dar să şi înţelegem mecanismele şi direcţiile după care se orientează piaţa. Rezultatele acestui proiect sunt foarte importante, dar cel mai important este, cred, să introducem un mecanism de monitorizare a nevoilor pieţei muncii. Acesta este cel care ne-ar putea semnala din timp acolo unde apar dezechilibre,” a declarat Remus Pricopie.

 

Florin Popa, manager al proiectului şi consilier în cadrul MEN, a făcut un apel către toate cele cincizeci de universităţi implicate în proiect să utilizeze proactiv platforma joburi-absolventi.edu.ro, astfel încât rapoartele rezultate să stea la baza generarii unor politici educaţionale coerente privind corelarea sistemului de învăţământ superior cu piaţa muncii.

 

Evenimentul de astăzi este primul din cele opt evenimente ale caravanei ce va ajunge în principalele centre universitare din ţară, în cadrul activităţii de informare şi promovare din proiectul Managementul corelării sistemului de învăţământ cu piaţa muncii. Acesta este implementat de Ministerul Educaţiei Naţionale în parteneriat cu Institutul Naţional de Cercetare în domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale, Centrul Naţional de Pregătire în Statistică şi OSB Consulting GmbH, finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

 

Aproape 6% din tinerii din întreaga lume nu au un loc de muncă, în timp ce în Uniunea Europeană şi în România, în speţă, fenomenul tinerilor între 15-24 de ani şomeri se cifrează la 23%, atingând cote record în 2013, după anii de criză economică.

 

Sursa: adevarul.ro

Sursa foto: studentie.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook