Ce tip de aragaz avem nevoie
Exista 3 mari categorii de aragaze disponibile in acest timp pe piata din Romania :
- Aragazul pe gaz, este cel mai comun in Romaina. Printre avantajele unui aragaz pe gaz se numara faptul ca arzatorul porneste la o simpla atingere a butonului, costurile de achizitie respectiv de folosire sunt reduse si se instaleaza usor.
- Aragazul electric din sticla ceramica si curezistenta este un model care a aparut de cativa ani in Romania si ofera avantaje precum: sunt mai sigure, temperatura este constanta, se curata usor si au un aspect placut / modern
- Aragazul electric cu inductie este cel mai nou tip aparut in Romania si are urmatoarele avantaje: consuma cu pana la 30 % mai putin curent fata de aragazul electric cu rezistenta, caldura este instantanee, poate fi reglata fin, iar atunci cand este inchisa zona se raceste imediat, temperatura nu variaza, se curata usor. Trebuie mentionat ca pentru acest model de aragaz ai nevoie de vase metalice care se magnetizeaza pentru a putea fi incalzite prin inductie. Tigaile obisnuite din aluminiu nu vor functiona. Mai multe informatii despre aragaze, poti gasi si pe forumuri, click aici pentru detalii suplimentare.
Numarul de arzatoare
Pentru un gatit ocazional fara pretentii foarte mari, sunt suficiente 4 arzatoare. In general cam orice model de aragaz include un arzator mare pentru gatirea rapida a alimentelor si altul mic pentru ibrice si oale de mici dimensiuni. Puterea arzatoarelorse masoara in kW sau BTU si ar trebui sa se regaseasca in tabelul cu specificatii tehnice oferit de producator.
Cuptorul
Deoarece cele mai sanatoase mancaruri se gatesc la cuptor, trebuie sa iei in calcul si acesta functie cand cauti un aragaz. Functiile minime pe care trebuie sa le aiba un cuptor este setarea temperaturii, pentru ca unele alimente se gatesc la temperature inalte pe cand altele cum ar fi prajiturile se fac la temperature joase. Deasemeni grill-ul, rotisorul si functia de convectie nu ar trebui sa lipseasca. Daca se poate si functia de iluminare ar fi perfect, deoarece poti observa mancarea fara sa deschisi usa cuptorului. Volumul cuptoruluise masoare in litri si trebuie sa fie prezent in specificatiile tehnice ale aparatului. Acesta variaza de la model la model, marea majoritate avand un volum intre 55 si 60 litri.
De mentionat ca nu doar aragazul sau cuptorul fac mancarea delicioasa ci si accesoriile sunt foarte importante, precum tigaile si tavile. Spor la gatit!