8 lectii de viata invatate pe munte

Scris de 

Viața e ca o călătorie. O aventură continuă. De când te-ai născut înaintezi. Nu te poți întoarce, nu poți da timpul înapoi. Treci prin văi adânci când ți se pare că ești singur și totul în jur e negru, când problemele te copleșesc, familia nu te înțelege, jobul scârțâie, prietenii nu sunt acolo și apoi în câteva luni să fii pe culmi, să ți se pară că toată lumea e a ta, toți te aplaudă, toți te susțin, ești iubit și admirat. și apoi ciclul se repetă.

 

Iată câteva lecții învățate pe munte :

 

1. Mersul pe munte nu e pentru cei slabi de inimă

Dacă te-ai obișnuit să stai zi de zi cu telecomanda în fața televizorului și regimul tău alimentar constă în fast-food și cola, un pic de antrenament înainte nu strică. urcatul pe munte începe înainte de a urca pe munte.

Lecție de viață: Când începi să lupți pentru visul tău, pregătește-te înainte. Documentează-te. Află tot ce poți afla.

 

2. Un munte are pe traseu suișuri și coborâșuri

Când simți că ai ajuns în vârf, Hop, mai ai o vale de trecut până începe urcușul final. Sunt locuri unde trebuie să schimbi direcția pentru a ajunge în vârf.

Lecție de viață: Mereu vor fi suișuri și coborâșuri. Viața e formată din eșecuri și succese. Unele mai dese, altele mai rare. Păstrează-ți mereu privirea pe scopul final.

 

3. Atunci când greșești traseul, cea mai bună decizie este să te întorci

Întoarce-te imediat în punctul în care ai luat-o în direcția greșită.O deviație cu un grad pe traseu poate reprezenta o abatere de câteva sute de metri peste o oră, dacă vei continua s amergi în direcția greșită.

Lecție de viață:  Cea mai bună decizie pe care o poți lua când ai făcut o greșeală este să recunoști greșeala, să te întorci, să o repari și să mergi mai departe. Negarea te va duce tot mai departe de visul sau obiectivul tău.

 

4. Pe vârfurile mai înalte senzația e mai faină

Am văzut multe grupuri de turiști care merg la munte cu mașina, parchează pe marginea străzii, urcă o sută de metri până la o cascadă, fac poze și se întorc acasă. Nimic de condamnat la asta. Nu toți vor să urce pe munte.

 

5. Cu cât te apropii de vârf, cu atât poteca e mai îngustă

Locurile inaccesibile nu sunt vizitate de mulți deci dacă ești o persoană care suferă de agorafobie n-ai de ce te teme pe munte. 

Lecție de viață: Autostrăzile sunt pentru mulțimi. Potecile sunt pentru temerari. Câteodată știi că mergi în direcția corectă atunci când nu merge nimeni cu tine. Când faci un lucru care altora li se pare nebunesc e normal să te simți singur. Nu dispera. Autostrăzile sunt pentru cei care vor confort, vor ceva sigur și călduț, vor ceea ce toată lumea poate avea. Vârfurile sunt pentru cei care visează.

 

6. Tu impui ritmul care te duce în vârf

Recunosc, îmi place să merg repede pe munte. Mă uit la locul în care vreau să ajung, mă gândesc în cât timp vreau să ajung și plec la drum în ritmul pe care eu îl impun. De-asta sunt prieteni care nu vor să meargă cu mine pe munte. Pentru că trag de ei și nu mă opresc decât să-mi trag sufletul până ajung în vârf. Pe măsură ce mergi începi să obosești. Picioarele refuză să te asculte. Simți înțepături în gambe și în coapse. încheieturile țipă și îți spun să te oprești. și tu continui să urci. Ca să ajungi în vârf.

Lecție de viață: Singurul care îți poate pune piedici când vrei să îți atingi visul ești tu. Tu decizi cât de repede vrei să ajungi acolo. Tu știi care sunt resursele pe care le ai. E firesc să apăra momente de oboseală. E firesc să simți că nu mai poți. N-o să te dai bătut dintr-atât, nu?

 

7.  Din când în când pe munte mai și cazi

Mai aluneci, te mai duci vreo 5 metri în jos. Uneori cei care urcă înaintea ta din neatenție stârnesc niște pietre la vale care te pot lovi. Alteori alegi un traseu care te duce la o stâncă pe care n-o poți urcă.

Lecție de viață: Obstacolele apar mereu. Cineva spunea: obstacolele sunt doar scările care mă ajută să urc. Obstacolele sunt puse acolo  ca să vezi cât de mult îți dorești treci de ele. Zidurile sunt puse acolo ca să îi oprească pe cei care nu-și doresc cu adevărat să continue. Obstacolele apar mereu în viață. Uneori te vor lăsa lat  de oboseală. Alteori îți vor măcina ego-ul . Alteori te vor umili  în fața celor care te cunosc și care vor râde de tine. Alteori te vor îndârji  tare. Obstacolele sunt făcute să  fie trecute.

 

8. Vârful e un loc unde stai foarte

Da, e acolo. Te lupți ca să ajungi în vârf. Treci peste obstacole,  peste sete, peste foame, peste ploaie, peste bocancii care  rod, peste greutatea rucsacului din spinare. Ajungi în vârf.  Te bucuri de priveliștea superbă pe care o  ai îm față . Apoi e timpul să cobori și să cucerești alt vârf. 

Lecție de viață: Cu efort, visele pe care le  ai pot fi atinse. Totuși ele sunt doar momente care tin puțin. Te lupți pentru niște senzații care durează foarte puțin. Nu-ți fă un singur scop în viață. Nu-ți construi viața în jurul unui singur vis. Îl vei atinge, te vei bucura ți apoi nu vei ști ce să faci în continuare.  Vârful e un loc pentru care merită luptat, trebuie savurat, trebuie apreciat și trebuie părăsit. Și după ce l-ai părăsit îți dai seama că de fapt călătoria a meritat mai mult decât atingerea vârfului. Acolo ai învățat atât de multe despre tine, despre alții, despre viață.

 

Sursă foto: facebook.com

Larisa Lacatus

Sunt stundetă a Facultății de Asistență Socială. Îmi place să fiu înconjurată de oameni de la care am ce învăța. Iubesc romanele polițiste și ciocolata amăruie.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii in site, acceptati modul in care folosim aceste informatii.