Mituri si legende din Clujul studentesc

Scris de 

Există nenumărate mituri și legende care se învârt în jurul vieții clujenilor, pe care le mai auzi pe la bere când ieși cu colegii mai mari. Căminele din Hașdeu sunt o sursă inepuizabilă de legende, unele amuzante, altele de-a dreptul înfricoșătoare. Dar nu toate miturile sunt legate de căminele studențești. Șobolanii din bere, fata din lighean, tunelele subterane ale Clujului, toate sunt povești care te fac să te întrebi dacă cineva a avut o imaginație mult prea bogată sau dacă faptele chiar sunt reale.

1. Andreea Marin

Se pare că atunci când studenții din Hașdeu strigă numele Andreei, de la ferestre, înseamnă că fie are loc o petrecere, fie o bătaie, fie o razie a polițiștilor. Acest nume de cod este strigat și astăzi de studenți, însă e greu să distingi motivul. Unii spuneau că toată povestea a pornit de la un băiat pe care îl chema Andreea Marin, fiind bătaia de joc a colegilor din cămin.

 

2. Mitul Amaliei

Se spune că studenții cazați în căminele studențești din Mărăști, ale Universității Tehnice, primeau o pedeapsă numită Amalia, care consta în 5 ore de muncă în folosul căminului, dacă aduceau persoane străine în incinta complexului studențesc. Această pedeapsă a pornit de la un episod controversat din istoria căminelor din Mărăști, și anume o petrecere monstru, a cărei principală atracție era Amalia, fata cu ligheanul. Tânăra ar fi stat într-un lighean, iar băieții îl învârteau, ea fiind plasată chiar în mijlocul lor. Băiatul în dreptul căruia s-ar fi oprit Amalia era câștigătorul. Se presupune că premiul ar fi fost o partidă de sex cu fata. 

 

3. Șobolanii din bere

Conform unui mit urban, bazinele din fabricile de bere ar fi fost pline de șobolani, iar producătorii îi considerau drept un ingredient de bază pentru o bere bună, de calitate. În plus, studenții din Cluj erau plătiți să prindă și să aducă șobolani vii la sediul fabricii.

 

 

4. Căminul 16 - obiecte zburătoare și pescuit

Se pare că cel mai mare cămin din Hașdeu, locuit doar de băieți, era celebru din mai multe motive. Supranumit și Palatul Poșetelor (pentru că tinerii obișnuiau să își aducă iubitele în cameră, deși nu era permis), în Căminul 16 se practica un sport de agrement foarte plăcut și amuzant (mai puțin pentru cei păgubiți), și anume pescuitul borcanelor cu mâncare de pe pervazul celorlalte camere. Atunci nu existau frigidere în fiecare cameră, iar studenții erau nevoiți să își lase mâncarea în balcon. De asemenea, același cămin era cunoscut pentru multitudinea obiectelor aruncate pe geam, de la resturi de mâncare până la... televizoare!

 

5. Criminalul din Hașdeu 

Această legendă, adaptată și pentru alte orașe, inclusiv din Statele Unite, spunea că o tânără s-a întors noaptea târziu de la o petrecere și s-a pus direct în pat, fără să mai deschidă lumina. A doua zi dimineața când s-a trezit a văzut cadavrul colegei sale de cameră, iar pe perete era scris cu sânge ”Nu-i așa că te bucuri că nu ai deschis lumina?” 

adevarul.ro

 

6. Studenții sinucigași

Reprezentanții UBB chiar au propus înființarea unui cabinet psihologic gratuit pentru studenți, datorită sinciderilor în lanț care au avut loc în căminele studențești. În ultimii ani au avut loc 6 sinucideri, majoritatea tinerilor au murit aruncându-se de la etajele superioare sau spânzurați. 

 

7. Tunelele subterane ale orașului

Există legende care circulă frecvent printre clujeni cum că în Cluj ar fi numeroase tuneluri subterane, construite de foștii domnitori ca loc de refugiu în caz de pericol, dar și pentru trocuri comerciale, contrabandă și alte activități neortodoxe. Principalul nod al acestor tunele ar fi chiar sub biserica gotică din centrul Clujului (Sf. Mihail), iar zvonurile par a se confirma având în vedere faptul că această biserică a fost dintotdeauna locul de încoronare a principilor și loc de întâlnire al elitei clujene, a celor mai puternici oameni din oraș. Totuși, nu există nicio dovadă concretă, deci rămâne doar o legendă.

 

8. Mitul Centrului Studențesc Petru Maior

Fosta Societate Studențească Petru Maior , din care a făcut parte și Octavian Goga și Ion Moța, este o organizație a studenților de la facultățile de istorie, filosofie, teologie, și a reapărut la inițiativa Mitropolitului Bartolomeu Anania. El a fost președintele centrului în 1946 și a luptat împotriva Partidului Comunist. Desigur, a fost dat afară de la facultatea de medicină, deoarece nu aproba sistemul. Iar printre scopurile centrului pe vremuri se numărau și ”întărirea moralei creștine în tinerimea universitară română în vederea formării caracterelor, dezvoltarea unei vii propagande culturale și naționale în masele poporului și realizarea de cât mai trainice legături între profesorii universitari și studenții din întreaga țară”.

 

Voi ce alte mituri mai știți? 

 

Surse foto: adevarul.ro, eclujeanul.ro

Isabela Latiș

Absolventă a facultății de Jurnalism, content writer la CampusCluj.ro, pasionată de fashion, publicitate și mediul online. Ador călătoriile, fotografia și cărțile bune.

Website www.bloggerissa.com

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook