Ministrul Remus Pricopie sprijina constituirea unui fond de garantare pentru masteranzi in cadrul proiectului “Erasmus pentru toti”

Scris de 

România susţine menţinerea numelui de “Erasmus pentru toţi”  pentru cel mai cunoscut program pentru educaţie din UE şi constituirea unui fond de garantare pentru masteranzi, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul educaţiei, Remus Pricopie, după reuniunea Consiliului Educaţie, Tineret, Sport şi Cultură.

“În ultima parte a Consiliului s-a discutat ceva mai mult despre proiectul 'Erasmus for All', ştiţi foarte bine că există o negociere intensă între poziţia CE şi poziţia unor state membre şi poziţia Parlamentului. Practic, în ceea ce priveşte acest program, unul extrem de cunoscut, s-a vorbit de la schimbarea denumirii programului, la principii, respectiv cele legate de flexibilitate, să poţi să muţi fondurile în funcţie de necesar în interiorul celor şapte ani de exerciţiu bugetar de la un capitol la altul, până la lucruri mult mai tehnice, ca de exemplu constituirea unui fond de garantare”, a afirmat Remus Pricopie în cadrul unui briefing de presă.

 

El a precizat că executivul comunitar a cerut ca din totalul bugetului “Erasmus pentru toţi” să existe o alocare de 4% din care să se constituie acest fond de garantare, în timp ce anumite state doresc ca aceasta să reprezinte o proporţie mai mică. Potrivit unor surse din cadrul Consiliului UE, o serie de state, în frunte cu Franţa, au cerut să se aloce un procent mai mic, chiar de 2, în timp ce altele, ca Italia sau Portugalia, au solicitat ca alocarea să reprezinte un procent mai mare.

 

Dennis Abbott, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru comisar educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou, a declarat că instrumentul nu va fi viabil dacă va fi dotat în următoarea perioadă de programare cu o sumă mai mică de 500 de milioane de euro, ceea ce ar permite garantarea împrumuturilor pentru 275.000 de studenţi în perioada 2014-2020.

 

Ţara noastră a avut o poziţie constantă în privinţa menţinerii numelui Erasmus, pe care a anunţat-o deja în urmă cu câteva săptămâni. “România a anunţat că susţine poziţia CE, şi anume să se păstreze numele de Erasmus, pentru că există o propunere a Parlamentului European să se schimbe această denumire, considerând că dacă întrebăm tinerii de astăzi ce înseamnă pentru ei UE marea majoritate va spune Erasmus, pentru că este programul accesibil vârstei lor şi ar fi o pierdere să se renunţe la acest brand, lucru de altfel susţinut şi de alţi miniştri ai educaţiei. În ceea ce priveşte flexibilitatea alocăriii fondurilor, marea majoritate a miniştrilor a fost de acord, rămân în continuare discuţii pe acea procedură tehnică privind fondul de garantare”, a afirmat ministrul educaţiei.

 

Conform sursei citate, în România există o iniţiativă privind introducerea împrumuturilor pentru studenţi, care reiterează un proiect din anii 2007-2008. “Acum am discutat la nivelul ministerului, inclusiv cu colegul meu Mihnea Costoiu, ministru delegat, mai ales că există şi această iniţiativă la nivelul CE să ducem mai departe ceea ce în 2008 s-a blocat, în principal din cauza crizei financiare”, a declarat ministrul. El a reamintit că la nivelul anilor 2007-2008 s-au făcut chiar studii de fezabilitate pentru concretizarea iniţiativei şi s-a creat inclusiv Agenţia de creditare, însă “criza financiară a îngheţat însă absolut orice demers”.

 

“Acum însă suntem într-un moment în care putem să rediscutăm acest subiect şi săptămâna trecută au fost întâlnirile cu colegii de la Băncii Mondiale, după cum ştiţi a fost şi preşedintele BM la Bucureşti, şi pe agenda largă a educaţiei s-a discutat inclusiv despre politicile de acces şi echitate, din care face parte şi acest tip de credite pentru studenţi. La întâlnirea cu preşedintele BM de săptămâna trecută şi la discuţia de astăzi pe componenta europeană s-a decis că se merge într-o fază tehnică în care să se analizeze concret cum se poate merge mai departe. Eu sunt optimist pentru că este un instrument care funcţionează în alte ţări, a intrat mai greu în Europa, e adevărat, în America de Nord sau în America latină funcţionează de aproape 60 de ani”, a afirmat Remus Pricopie.

 

Sursa: edumanager.ro

Sursa foto: zch.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook