Decizie de concediere in cazul profesorului acuzat de plagiat de la UBB

Scris de 

Se pare că nicio faptă nu rămâne nepedepsită. S-a luat o decizie și în privința profesorului acuzat de plagiat de la UBB. Comisia de Etică a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj a decis desfacerea contractului de muncă al unui profesor de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Gheorghe Popescu, acuzat de plagiat de către o fostă doctorandă, însă decizia poate fi contestată de acesta.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii UBB Cluj, Comisia de Etică a analizat sesizarea depusă de prof. dr. Valeria Gîdiu, în 22 aprilie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

"În urma analizei probelor de la dosar şi în urma audierilor efectuate în cadrul Comisiei de Etică a UBB, s-a constatat existenţa plagiatului din partea autorilor lucrării incriminate, ceea ce constituie o abatere gravă de la buna conduită în cercetarea ştiinţifică", se arată în document.

 

Potrivit sursei citate, Comisia de Etică a UBB, în conformitate cu art. 22 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al comisiei, a luat decizia desfacerii disciplinare a contractului de muncă al prof. univ. dr. Gheorghe Popescu.

 

Purtătorul de cuvânt al UBB, Paul Fărcaş, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că Gheorghe Popescu are 15 zile la dispoziţie pentru a contesta decizia Comisiei de Etică.

 

Gheorghe Popescu a declarat, la rândul său, că nu ştie dacă va contesta decizia.

 

"Nu cunosc decizia Comisiei de Etică, nu comentez. O să văd dacă voi contesta", a spus Popescu.

 

Valeria Gîdiu nu a putut fi contactată, până la ora transmiterii acestei ştiri.

 

Gheorghe Popescu, profesor universitar la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai" (UBB), a fost acuzat de o fostă doctorandă că i-ar fi plagiat în întregime lucrarea de doctorat pe care acesta a coordonat-o şi ar fi publicat o carte, alături de alţii.

 

Valeria Gîdiu, fost doctorand la UBB, declara, în 22 aprilie, că a depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenţia Comisiei de Etică a universităţii, dar şi la Decanatul FSEGA şi că solicita retragerea cărţii plagiate de pe piaţă.

 

"Sunt revoltată de această situaţie de plagiat. Eu am susţinut în ianuarie 2012 teza de doctorat cu titlul «Academia de înalte studii comerciale şi industriale Cluj - Braşov 1920-1950», coordonator ştiinţific fiind profesorul universitar Gheorghe Popescu, de la FSEGA. Ulterior, în acelaşi an, am publicat teza în două volume la Editura Grinta, acreditată la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS). Cu ocazia Târgului de Carte Gaudeamus am descoperit, la standul Universităţii Creştine «Dimitrie Cantemir», o carte cu acelaşi titlu, dar semnată de Gheorghe Popescu şi alţi trei autori, apărută în anul 2013. Am făcut o comparaţie între cele două cărţi şi am fost neplăcut surprinsă să constat că textul din volumul meu coincide în totalitate, inclusiv ca referinţă bibliografică, cu textul din cartea cumpărată. E incredibil. Nu m-a consultat şi nici nu m-a anunţat nimeni dintre autorii cărţii cu privire la publicarea acesteia. Numele meu nu apare pe lista autorilor, ci doar în «Cuvântul Înainte», undeva la pagina 8, unde se face referire la teza mea de doctorat. Eu sunt, aşadar, o referinţă bibliografică. Am depus o plângere la Rectoratul UBB, în atenţia Comisiei de Etică a universităţii, dar şi la Decanatul FSEGA", spunea Gîdiu.

 

Potrivit acesteia, la elaborarea tezei de doctrat a lucrat pe un fond din cadrul Arhivelor Naţionale Cluj, fiind primul cercetător care a studiat acest fond.

 

Sursa: gandul.info

Sursa foto: oradecluj.oradestiri.ro

Rada Bogdan

Sunt Content Writer la Campuscluj.ro. Iubesc distracția și dansul. Ador ciocolata și ceaiul verde și îmi plac la nebunie comediile.

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook