Metode eficiente de protectie a locuintei sau biroului

Scris de 

O vorba din popor spune ca paza buna trece primejdia rea. Daca ar fi sa aducem zicala la realitatile zilelor noastre, am putea spune ca folosirea de sisteme de supraveghere ne ajuta sa trecem peste orice primejdie. Cu siguranta ai observat ca aproape orice obiectiv de interes (institutie, banca, locuinta etc) este protejata cu ajutorul unei camere digitale. Camera este doar o parte a sistemului complet de securitate. Desi oricat de performante ar fi aceste sisteme, este necesara si o firma de paza, care sa poata interveni in cazul in care cineva incearca sa patrunda in obiectivul protejat.

Iata ce ar trebui sa contina un sistem complet de securitate :

 

1. Inregitratorul digital - DVR

DVR-ul este componenta sistemului de supraveghere video care se ocupa cu receptarea imaginilor de camerele de supraveghere video si stocarea acestora. Pentru ca imaginile optinute de la camerele de supraveghere video sa fie memorate DVR-ul foloseste un hard disk.

 

2. HARD DISK-ul

Hard Disk-ul este memoria volatila a sistemului. In functie de capacitatea hard disk-ului DVR-ul pastreaza imaginile pe o perioada cat mai lunga (250 Gb, 320 Gb, 500 Gb, 1 Tb, 2 Tb, etc..)

 

3. Camerele de supraveghere video

Camerele de supraveghere video sunt folosite pentru a obtine imagini dintr-o anumita zona ce se doreste a fi supravegheata. In functie de locul de amplasare pot fi de interior sau exterior, iar in functie de rezolutie pot fi:

- rezolutie mica (sub 400 linii TV )

- rezolutie medie (intre 420 si 500 linii TV)

- rezolutie inalta (peste 520 linii TV)

 

Mai multe modele de camere de supraveghere in videoclipul de ma jos : 

 

4. Sursele de alimentare

Camerele de supraveghere necesita alimentare, iar majoritate necesita 12V DC, insa exista si 24V AC si chiar 220V AC. Sursele de alimentare se pot achizitiona cate o sursa pentru fiecare camera de supraveghere, sau o singura sursa comuna pentru toate camerele din sistem.

 

5. Mediul de transmisie al semnalelor - Cablurile

Cel mai intalnit cablu folosit transmisia semnalului video, in instalarea sistemelor de supraveghere video estecablul coaxial, insa distanta maxima recomandata este de maxim 100m. Alte cabluri folosite la sistemele de supraveghere video sunt cablurile FTP si UTP, care au avantajul de a aduce semnalul video de pana la 1500 m folosind adaptoare active.

 

6. Conectori, mufe, adaptoare 

Pentru cablul coaxial este nevoie de mufe BNC speciale pentru tipul cablului (RG59,RG6, etc.), care la randul lor pot fi: mufe BNC cu sertizare, mufe BNC cu filet, mufe BNC cu F, cu lipire, etc.

 

7. Alarma

Pe langa partea de inregistrare si stocare a imaginilor, este recomandat sa existe si o alarma. Aceasta are rolul de a indeparta potentialii hoti, dar trebuie folosita cu precautie, deoarece o alarma care se declanseaza prea usor poate fi o sursa de stres pentru vecini.

 

8. Senzori miscare

Senzorii pasivi infrarosu (PIR) detecteaza miscarea si sunt cei mai des intalniti in locuinte sau birouri. Termenul pasiv se refera la faptul ca senzorul nu genereaza sau radiaza energie, funcționeaza prin detectarea caldurii generate de alte obiecte. Cand un intrus se misca in fata unui senzor, temperatura din acel punct va creste de la nivelul temperaturii camerei pana la nivelul temperaturii corpului si va scadea apoi. Aceasta schimbare rapida declanseaza detectia.

senzori miscare

9. Firma de paza

Pe langa sistemele de supraveghere si alarma, se mai poata opta pentru o firma de paza, care poate intervene in caz in care cineva incearca sa patrunda in unitatea supravegheata. Sa nu considerati ca montarea unei camere de supraveghere este suficienta, deoarece un raufacator cu cagula poate scapa foarte usor fara sa recunoscut.

Agentii de paza si de interventie sunt calificati profesional pentru a gestiona orice tip de situatie, avand in dotare echipament specific (mijloace de autoaparare si imobilizare a infractorilor, mijloace de comunicare si avertizare etc)

 

Iată ce recomandări fac reprezentanţii Poliţiei Române pentru protejarea locuintei, atunci cand lipsiti o perioada mai lunga :

 

1. Dacă aveţi lucruri de valoare pe care nu le luaţi cu dumneavoastră, de ex. bijuterii, sume mari de bani etc., lăsaţi-le la rude ori luaţi în calcul varianta achiziţionării unei cutii de valori, ori depunerea lor la o bancă, contra unei sume de bani.

 

2. Stabiliţi cu vecinii de încredere instituirea unui sistem de supraveghere a vecinătăţii.

 

3. Rugaţi un vecin să ridice storurile ziua şi să le lase noaptea (să pară o casă activă). De asemenea, o lumină lăsată aprinsă ceva timp dă aceeaşi impresie.

 

4. Dacă un vecin rămâne să aibă grijă de casă şi curte, rugaţi-l să verifice cutia de scrisori pentru a nu ajunge burduşită de corespondenţă – acele facturi pe care le urâţi atât de tare sau de ofertele unor supermarketuri reprezintă un semn clar că proprietarii nu sunt acasă!

 

5. Nu vă lăudaţi cu plecarea în vacanţă. Nu anunţaţi acest eveniment pe site-urile de socializare pentru simplul motiv că poate fi cumva aflat şi de către infractori.

 

6. Dacă locuiţi la curte, asigurati-vă că aţi închis şi dependinţele/magaziile! Nu vă lăsaţi prin curte unelte, scule electrice sau alte aparate care pot atrage atenţia hoţilor!

 

7. Fără a cădea în extrema panicii, este bine să manifestaţi discreţie şi să nu atrageţi prea mult atenţia când vă duceti bagajele la maşină.

 

8. În final, înainte de plecare, acordaţi câteva minute pentru a vă asigura că aţi făcut totul pentru a vă securiza casa.

 

Mai multe informatii despre dispozitive care va protejeaza casa, aici.

 

Sursa foto : tsi14.com

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook