Împrumut pentru tineri. De unde pot face tinerii rost de bani?

Scris de 

Pentru tinerii ce se confruntă cu probleme financiare, recomandăm câteva tipuri de credite compatibile acestui segment de vârstă.

Să fii tânăr în România este o adevărată provocare. Tinerii se confruntă astăzi cu probleme dintre cele mai variate. Nevoia de bani este una dintre aceste preocupări pe care le au tinerii de azi.

Cum, de unde, cât, în ce condiții pot face aceștia rost de o anumită sumă de bani, încercăm sa descoperim astăzi, acoperind mai multe forme de finanțare.

Principala sursă de finanțare rămâne cea oferită de părinți, la care se adaugă bursele școlare. Și totuși, tinerii sunt astăzi mai independenți financiar decât generațiile trecute. O bună parte dintre ei preferă sa acceseze un credit decât să ceară bani părinților.

Ce formă de finanțare ar putea să solicite aceștia? Cu siguranță se orientează către obținerea unui credit fără loc de muncă. Există șanse să accesezi un astfel de produs doar dacă ai venituri din alte surse.

Mulți se întreabă cum pot folosi banii împrumutați ori dacă există restricții la cheltuirea lor. Răspunsul este simplu: depinde de produsul ori programul accesat. De principiu, cele specifice acoperă: plata taxelor școlare, plata unor cursuri, uneori transport și alte materiale aferente.

Pentru început, există două opțiuni pe care tinerii le au la dispoziție. Este vorba de un program guvernamental special de împrumut pentru tineri - descris în capitolul următor, și de creditele clasice - aici fiind vorba despre produse oferite de bănci și despre credite nebancare.

Accesarea unui credit prin Programul "Investește în tine"

Programul are in vedere susținerea financiară a tinerilor cu vârstă de până la 26 de ani, aceștia beneficiind de credite fără dobândă, garantate de stat în cuantum de până la 80%, în valoarea de maxim 40.000 lei.

Prin acest program s-au susținut de fapt două tipuri de categorii de vârste, prin acțiuni specifice:

  • împrumut pentru tineri - vârste între 16 și 26 de ani;
  • reconversia profesională pentru persoane între 26 și 55 de ani.

Banii alocați tinerilor prin Programul guvernamental de împrumut pentru tineri pot fi folosiți pentru plata cursurilor, a chiriei, pentru a finanța parțial construcția unei locuințe ori cumpărarea uneia, dar și pentru o varietate foarte largă de alte destinații.

Conform descrierii programului, iată care sunt cheltuielile eligibile disponibile:

  • plată cursuri de specialitate, programe, calificări etc;
  • plată grădiniță, creșă, școală privată;
  • taxă de studii aprofundate;
  • plată cărți, rechizite, reviste;
  • taxă de participare la diverse conferințe, manifestări științifice, concursuri;
  • cumpărarea de tehnică de calcul: calculator, laptop, imprimantă etc.

Acest program de finanțare pentru tineri are în vedere stoparea exodului tinerilor, acoperirea cu forță de muncă a unor zone din țară, susținerea financiară a unor tineri cu venituri reduse, ajutorul tinerilor cu dificultăți la angajare ori reconversie profesională.

Statisticile oficiale ne arată că, până în septembrie anul trecut, în jur de 5.000 de persoane accesaseră credite prin programul acesta. De remarcat, dintre aceștia, doar în jur de 2.000 au fost tineri, restul reprezentând adulți. De menționat ca în anul precendent, alocarea totală pe program a fost de un miliard de lei.

Ce opțiuni au cei care vor să acceseze un împrumut pentru tineri direct de la o societate financiară?

Există mai multe produse financiare care li se adresează în mod direct.

Finanțări de la bănci

Spre exemplu sunt câteva bănci care au produse specifice:

  • Creditul Gaudeamus oferit de Banca Transilvania - oferă prin împrumut pentru tineri sume de până la 150.000 euro echivalent în lei pentru perioade de maxim 20 de ani. Creditul Gaudeamus este unul garantat cu ipotecă imobiliară. Dacă împrumutați mai puțin de 20.000 euro echivalent in lei, nu mai este nevoie de garanție imobiliară. Se pot finanța: taxa de înscriere program de învățământ, costul biletului de avion, cheltuieli de buzunar în cuantum de maxim 15% din valoarea totală a creditului.
  • Creditul 10 de la BRD - este un alt produs financiar ce se adresează tinerilor. Aceștia pot împrumuta până la 13.000 de lei, fără garanții pentru o perioadă de maxim 10 ani. Dobânda acestui împrumut este fixă.

Finanțări de la IFN

Soluții financiare pentru tineri găsim și în ofertele Instituțiilor Financiare Nebancare. Cu o astfel de finanțare poți să-ți plătești studiile, să-ți plătești studii de specialitate, materiale, să îți cumperi o locuință. Cu mici excepții, IFN-urile nu au produse specifice pentru tineri, dar tinerii pot accesa produselor aflate în portofoliul acestor societăți ținând cont că limita minimă de vârstă variază între 18 si 21 de ani.

Un credit de acest gen vine de regulă cu cerințe: vârstă peste 18 ani, cetățenie română, venituri certe lunare. De la IFN poți obține un credit fără să fii angajat, dacă poți dovedi că ai un grad de îndatorare mai mic de 40% din totalul veniturilor pe care le obții.

Societățile nebancare sunt mai permisive decât băncile în privința creditării, însă și pentru creditele nebancare trebuie să îndeplinești niște condiții minime de eligibilitate.

Spre exemplu, orice cetățean care se împrumută, trebuie sa îndeplinească condiția gradului minim de îndatorare (limitat de la 1 ianuarie anul trecut la 40% pentru creditele în lei și 20% pentru cele în valută).

Un împrumut nebancar care se adresează direct tinerilor este "Primul Credit" oferit de BT Direct IFN. Acest împrumut este unul cu limită maximă de 5.000 de lei, acordat pe perioade între 6 și 24 de luni. Produsul oferă și asigurare de viață gratuită. Ratele sunt fixe pe toată perioada de derulare a contractului. Acesta este în sensul strict un credit pentru tineri, având în vedere că sunt admise la creditare persoanele cu vârstă maximă de 27 ani.

Orice persoană care apelează la un împrumut trebuie să facă dovada existenței unui venit, în cazul creditelor acordate fără garanții.

În cadrul acestor împrumuturi nebancare, regăsim în ofertele câtorva IFN-uri și credite fără dobândă ce pot fi accesate de tineri – într-un mod însă diferit față de Programului guvernamental descris pe larg mai sus.

Concret, sunt unele IFN-uri care acordă credite fără dobândă, dacă ești la prima accesare și îndeplinești condițiile de eligibilitate impuse de respectiva societate.

Având în vedere că aceste credite nebancare nu sunt niște produse tocmai ieftine, cei care apelează la variantele fără dobândă trebuie să fie atenți la rambursare, pentru că după depășirea termenelor contractuale, societățile percep penalizări, de multe ori usturătoare.

Tudor P.

Pasionat de webdesign si seo. Project Manager la www.campuscluj.ro

Lasă un comentariu

Vezi ofertele Eco Vera - producator Fose septice.

autonapoca.ro

Ultimele articole

Facebook